Domäner

Domännamnet din identitet

Ditt domännamn är inte bara en enkel webbadress utan det representerar själva hjärtat av din digitala identitet. När du skriver in ”www” följt av ditt domännamn i webbläsaren, är målet att besökare omedelbart når din webbplats. Dessutom används domännamnet som grund för din e-postadress.

Här nedan kan du enkelt söka efter och registrera en ny domän för ditt kommande projekt.

Hitta den perfekta domänen till ditt webbprojekt


Världens domäner hos Sajthotellet

Du har möjlighet att registrera olika typer av domäner beroende på dina specifika behov och mål. Här är en översikt över några av de vanligaste typerna av domäner som du kan registrera:

  1. Generiska Toppdomäner (gTLDs): Dessa är de mest vanliga domänerna och inkluderar exempelvis .com, .net, .org och .info. Dessa är mycket populära och används ofta av företag över hela världen. De ger företag en bred och global närvaro på internet.
  2. Landsspecifika Toppdomäner (ccTLDs): Varje land har sin egen toppdomän (till exempel .se för Sverige och .no för Norge). Företag kan använda dessa domäner för att signalera en lokal närvaro eller inrikta sig på en specifik geografisk marknad.
  3. Nischade Toppdomäner (nTLDs): Dessa är relativt nya och inkluderar domäner som .app, .blog, .tech, och många andra. Företag kan använda dessa för att skapa specifika webbadresser som är anpassade efter deras bransch eller ändamål. Till exempel kan en teknikfirma använda .tech för att tydligt signalera sin inriktning.
  4. Förvärvade eller Premiumdomäner: Vissa domäner är eftertraktade och kan vara tillgängliga på andrahandsmarknaden till en högre kostnad. Företag kan överväga att köpa sådana domäner om de har en stark koppling till sitt varumärke eller affärsverksamhet.
  5. Skyddade Domäner: För att säkra sitt varumärke och undvika varumärkesintrång kan företag registrera olika varianter av sitt domännamn, inklusive felstavningar och olika toppdomäner, för att hindra andra från att utnyttja deras varumärke.

Ett bra domännamn

Eftersom domännamnet blir adressen till din hemsida bör det vara kort och lätt att komma ihåg. Det är en fördel om stavningen är självklar så att du kan förmedla namnet över telefon utan att behöva bokstavera det.

Även om det går att registrera domännamn som innehåller å, ä och ö är det en fördel om ditt domännamn inte innehåller dessa tecken.

Självklart är det vanligt att företag inkluderar ”.se” efter sitt företagsnamn idag. Men det är också klokt att överväga att komplettera detta genom att registrera specifika produktnamn eller allmänna ord som är relevanta för verksamheten. Till exempel om ditt företag tillverkar stolar, kan det vara mycket fördelaktigt att registrera en webbadress som inkluderar ”stolar” på något sätt för att direkt kommunicera verksamhetens fokus och göra det enklare för potentiella kunder att hitta din webbplats.